Riskli Yapı raporu verilen bir binada oturuyor ve kentsel dönüşüm kapsamına girmişseniz kira yardımı alabileceğinizi biliyor musunuz? Cevabı evet. Öncelikle binanızın riskli yapı raporu olması gerekiyor ve minimum 1 sene ev sahibi/kiracının o binada ikamet etmiş olması gerekiyor.
NE KADAR KİRA YARDIMI ALABİLİRİM ?
Yukarıda belirttiğim şartları sağlandığı takdirde, kiracı veya ev sahibi kira yardımı dilekçesi ile başvurması halinde devletten 18 ay sürecek olan kira yardımını alabilir. Yapılacak olan kira yardım bedeli il il değişiklik gösterirken ortalama 495 TL ile 795 TL arasında değişiklik gösteriyor. 2016 yılı için 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İstanbul, Ankara ve İzmir için belirlemiş oldukları kira yardım bedeli 795 TL'dir. Aylık ödenen bu kira bedeli her sene Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanmış olan Tüketici Fiyatları Endeks oranına göre güncellenir. Ödenecek olan kira bedelinin ilk 5 aylık bölümü taşınma masraflarının da karşılanması maksadıyla peşin olarak ödenir.
BAŞVURU NASIL YAPILIR ?
Kira yardımı alabilmek için yapılacak olan başvurlar, tahliye tarihi ile birlikte en geç 1 yıl içerisinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen bilgi ve belgelere dayanarak , "riskli alan veya rezerv yapı alanları" olan bölgede ilgili kuruma, riskli alan kapsamı dışındaki yapılarda ise "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü"ne başvurular yapılır.
Başvuru için;
- Islak imzalı olan başvuru dilekçesi (Kurumda Verilecek),
- Nüfus Cüzdanının aslı ve fotokopisi,
- Yetkililer tarafından onaylanmış "Riskli Yapı Tespit Raporu",
- İmza sirküleri (Firmayı temsile yetkili kişilerin),
- Riskli yapıda kirada iş yeri olanlar için riskli yapı tespit raporunda belirtilmiş olan adres bilgileri ile uyumlu ve bağımsız bölümü gösteren son 3 aylık elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturası (firma sahibi üzerine veya firmaya kayıtlı olan),
- Riskli yapı onay tarihi öncesinde o yapı içerisinde iş yeri bulunduğunu bildiren adres bilgileri ile birlikte son 3 aylık bağlı olduğu oda sicil kaydı,
- Riskli yapı onay tarihi sonrasında, yapının tahliye edildiğini belirten yeni adresi gösteren ve vergi dairesinden alınan yazı veyahut bağlı bulunulan ilgili meslek odası sicil kaydı,
- Gerçek/Tüzel kişiye bağlı vadesiz TL hesap cüzdanı fotokopisi (T.C. Ziraat Bankası veya Halkbank'a ait),
- Başvuruyu firma yetkilileri yapıyor ise, gerçek kişinin TC Kimlik Numarası ve İBAN Numarasının uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca başvuru tüzel kişi adına yapılmışsa Vergi Kimlik Numarası ile İBAN Numarasının uyumlu olması gerekmektedir.
(Tüm belgelerin aslı veya fotokopisi alınır, eğer ki fotokopisi alınmış ise aslı görülmüştür kaşesi vurulmalı ve işlemi yapan kişinin adı soyadı yazılmalı ve imzalanmalıdır.)
ES-SUES HABER