İmar Planı Nasıl Kesinleşmektedir?
3194 sayılı İmar Yasası, yerleşme alanları ile bu alanlardaki yapılaşmaların; fen, plan, çevre ve sağlık koşullarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.
Belediye ve yakın komşu bölge sınırları içerisinde ve dışarısında kalan alanlarda yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel tüm yapılar bu yasa hükümlerine tabi olmaktadır.
Hazırlanmış olan İmar Planları; Uygulama İmar Planı ve Nazım İmar Planından meydana gelmektedir. Mevcut ise alan planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluk durumu sağlanarak, belediye sınırları içerisinde bulunan bölgelerin nazım ve uygulama imar planları belediyeler tarafından yapılır ya da yaptırılır. Peki, imar planı nasıl kesinleşmektedir?
Yasa gereğince; Belediye meclisince onaylandıktan sonra yürürlüğe girer. Bu planlar onay zamanından itibaren belediye başkanlığı tarafından tespit edilen ilan alanlarında ve ilgili idarelerin web sayfalarında 1 ay süre ile eş zamanlı olarak ilan edilmektedir. 1 aylık ilan zamanı içinde planlara itiraz edilme hakkı vardır. Belediye başkanlığı tarafından belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi 15 gün içinde inceleyerek kesin sonuca bağlar.
Valilik tarafından uygun görüldüğü takdirde onaylandıktan sonra yürürlüğe girer. Onaylandıktan sonra valilik tarafından tespit edilen ilan yerinde ve ilgili idarelerin web sayfalarında 1 ay süre ile eş zamanlı olarak ilan edilir. 1 aylık ilan zamanı içerisinde planlara itiraz edilebilir.
Gerekli olan itirazlar valilik binalarına yapılır, valilik yapılan itirazları ve planları 15 gün içinde inceleyerek kesin sonuca bağlar. Onay almış olan planlarda yapılacak değişiklikler de yukarıda yazılı usullere tabi tutulmaktadır.
Kaynak : Emlakdanismanlari.com
ES-SUES HABER