Bedelsiz Tapu Devri
Tapu binalarında, taşınmaz malların alım satım ve tapuya tescili için gerekli olan işlemler yapılabiliyor. Devir işlemi her iki taraf arasında bir tutar karşılığında olduğu gibi, bedelsiz olarakta yapılabiliyor.
Tapunun bağış yapılması olarak da adlandırılan bedelsiz tapu devri işlemleri, taşınmazın olduğu bölgedeki tapu binalarında gerçekleşmektedir. Fakat bedelsiz devirlerde bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bedelsiz tapu devir işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususların en başında; yapılacak bağışın mirasçılardan birine yapılması durumunda, diğer mirasçı kimselerin hakları geliyor.
Tapu bağışı yapacak kimsenin, taşınmaz malı evlatlarından birine veya eşine hibe etmesi durumunda; diğer mirasçı kimselerinde saklı pay hakkı bulunmakta. Diğer mirasçılar ise ortaya çıkabilecek bu duruma itiraz etme hakkına sahiptir.
Bedelsiz tapu devrinde, gerekli olan belgelerin toplanarak tapuya müracaatı ve hesaplanmış olan bir takım masrafların masrafların ödenmesi gerekiyor. Bedelsiz tapu devir işlemleri aşağıda sıralanmaktadır.
Bedelsiz tapu devri için gerekli olan belgeler
1. Bağışlanacak malın tapu senedi
2. Bağışlayan kişiye ve bağışı kabul kişilerin fotoğraflı olacak şekilde nüfus cüzdanları,
3. Bağışlayan kişinin bir, bağışı kabul eden kişi veya kişilerin 2 adet, son 6 ay içerisinde çekilmiş olan fotoğrafları.
4. Sözleşme içerisinde tarafların temsilcisi olacak ise, gerekli olan temsilci belgeleri
5. Bağışlanacak taşınmaz mala ait, Belediyeden alınmış emlak değer belgesi
Bedelsiz tapu devri harcı
Söz konusu bağış durumlarında, yasal mirasçılar haricinde intifa hakkından, kuru mülkiyet maliki lehine bedelsiz feragat edilmesinde ve zamanlı intifa haklarında zaman dolarak intifa hakkının bitiminde kayıtlı olan değer üzerinden Binde 68,31 oranında harç tahsil edilmektedir.
Kaynak : Emlakdanismanlari.com
ES-SUES HABER