Taraflar arasında söz konusu olabilecek anlaşmazlıklarda kiracının konutu sorunsuz bir şekilde boşaltması için Tahliye Taahhütnamesi hazırlanmaktadır. Bu belge içerisinde kiracı, belirtilen sürede ve durumlar içerisinde konutu boşaltacağının güvencesini vermiş oluyor. Bu belge noter tarafından onaylandıktan sonra her iki tarafa da teslim edilmektedir.
Taşınmaz sahibinin kiracısından tahliye işlemini isteyebilmesi için bazı koşulların olması gerekmektedir. Bu koşullar Borçlar Yasası kapsamında açıklanıyor. Gayrimenkul sahibinin kiracısından konutu tahliye etmesini istemesi için bazı haklı koşulların olması gerekmektedir.
Fakat 01.07.2014 tarihinden itibaren 10 senedir aynı konutta ikamet eden kiracıların tahliyesi için haklı gerekçelerin bulunması gerekmemektedir. 10 senelik kiracının konutu boşaltması için gerekli olan tek gereçkçe konut sahibinin 3 ay evvelinden kiracıya haber vermesi gerekir.
Yazılı anlaşma tarihinden itibaren 30 gün süre ile dava açılabilir ve kiralayan taahhüt süresinden itibaren 30 gün içerisinde ya Sulh Hukuk Mahkemeslerinde tahliye davası yoluna giderek ya da aynı 30 gün içerisinde icra takibi için gerekli olan işlemlerin başlamasını isteyebilme hakkına sahiptir.
Kiracıyı Tahliye Etme Yolları Hangileridir?
Kiracının evi boşaltması için gerekli olan dava gerekçeleri;
*Kendi ihtiyacının söz konusu olması; bu halde kira bitim tarihinden 30 gün sonra dava açabilir.
*1 senede en az iki kere kira ödemesini geciktirmesi durumunda, 3 kez ihtar çeker ve kira bitiminden hemen sonra 30 gün içerisinde dava açabilir.
*Taşınmazın oturulmayacak durumda olup, tadilat istemesi; kira bitiminden hemen sonra 30 gün içerisinde dava açabilir.
*Konut satın alınmış ise; 30 gün içerisinde bir ihtar çekip, tahliye davası açması için 180 gün beklemesi gerekmektedir.
Tahliye taahhütnamesinin geçerli sayılması şartlarından en önemlisi; kiracının kiralamış olduğu taşınmaz içerisinde oturuyor olması gerekir. Hukuki bir mana kazanması için bu duruma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durumların haricinde mahkemelerce imzalanan taahhütname kerhen imzalanmış olarak kabul edilmektedir.
Kaynak : Emlakdanismanlari.com
ES-SUES HABER