Piyasalardaki durağanlık nedeni ile karşılıksız çek oranı 2015 senesinin Ocak, Şubat ve Mart ayları itibari ile %72 yükselirken icra ihalelerinde %10 artış görüldü. İcralik.com’un yetkilisinin açıklamasına göre, 4 ay sonunda 5 milyar Türk Lirası değerinde gayrimenkulün icralık duruma düştüğü ortaya çıktı.
2014 senesinin Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları sonucunda 24 bin adet olan icra ihalesi, 2015 senesinin aynı ayları itibari ile ortalama %10 artış göstererek 27 bin adete yükseldi. Söz konusu yükselişte 5 milyar Türk Lirası değerinde gayrimenkulün icralık olmasının etkisi yer aldı. İcralık malların büyük bir kısmının dükkan, arsa, bina, konut başta olmak üzere taşınmaz ilanlarından ve motorlu araçlardan oluştuğu açıkladı. Bu zaman zarfı içerisinde 406 milyon Türk Lirası değerinde motorlu araç, yaklaşık 58 milyon Türk Lirası değerinde de taşınmaz icralık duruma düştü. İcralık olan malların ortalama 4 milyar Türk Liralık kısmı Ankara, İzmir, Bursa, İstanbul ile Bursa’dan kaynaklandı. 2014 senesinin Ocak, Şubat ve Mart ayları ile kıyaslama yapıldığında 2015 senesinin ilk çeyreğinde karşılıksız çek sayısında %72 yükselme görülmesi icralardaki artışın da sebebini ortaya çıkarmış oluyor. Sektör uzmanlarına göre icralık olan taşınmaz ve karşılıksız çek oranlarındaki yükselme piyasalardaki nakit sıkıntısından kaynaklanıyor.
KREDİ ÖDEMESİNİ YAPAMAYAN 220 BİN İCRALIK DOSYA VAR
Yapılan değerlendirmelere göre, 227 bin KOBİ, bankalara 12 milyar Türk Lirası kredi borcunu ödeyemediği için icralık duruma düştü. İlk 3 ayda 2 milyar Türk Lirası değerindeki 232 bin senette protesto söz konusu. 7,5 milyar Türk Lirası tutarındaki 173 bin çek karşılıksız. Bankacılık piyasasında tasfiye alacak tutarı 40 milyar Türk Lirası’na yaklaştı. Değerlendirme sonuçlarında, ekonomideki sorunlar, demokrasi, hukuktan aykırı tutumlar ve hızlı bir şekilde yaşanan devalüasyon yaşanan sorunların ana kaynağı olarak belirlendi.
Kaynak : Emlakdanismanlari.com
ES-SUES HABER